почивка в русе
01
03
03

ПРИ КОНДЕНЗ НА ПРОЗОРЦИТЕ

 Образуване конденз по повърхността от към помещението на стъклопакета и рамки на прозореца.

По принцип конденз може да се появи по повърхността откъм помещението на стъклопакета, съответно рамки на прозорци. Тогава се говори още за изпотяване  или замъгляване на прозореца. Това  обаче на бива да се бърка с поява на конденз във вътрешността на стъклопакета /когато конденза е между двете стъкло вътре в стъклопакета, той е дефектен и трябва да потърсите намесата на специализиран сервиз/.

В жилищните помещения непрекъснато се отделя водна пара, могат да се приемат следните количества:

– издишан от човек въздух: дневно количество 1 до 2 литра

-готвене: дневно до 2 литра при четиричленно семейство

– къпане, поливане на цветя, пране и др.: дневно до 3 литра при четиричленно семейство.

Появата на конденз започва от края на стъклото, като най-студена част от жилището. Освен  широките первази, както и рамката на крилото могат да затруднят въздушния поток, така че влагата в долния край на стъклото може да се появи по-рано отколкото  в средата му.

Конденз може да се появи в неотоплявани помещения. Причината е в постепенното изстиване на помещението през нощта и насищането на въздуха с водни пари от дишането при относително ниска температура.

Конденз може да настъпи не само на прозорците, но и на всички студени места в помещението. Това води до петна плесен и мухъл по стените.

 

Как да предотвратим конденза?

Ето някои прости правила, които могат да сведат до минимум появата на конденз в помещенията ви:

При спазване на определени правила конденза може да се намали или изчезне.

1.    Да се проветряват повече помещенията, в които се образува конденз. Това обаче не бива да  става чрез продължително проветряване/ отваряне на клапа/.

2.    Проветряване чрез широко отворен прозорец спестява енергия и предотвратява появата на конденз и мухъл. Прозорците се отварят широко за около 5-10 минути, при изключено отопление, така че наситения с водна пара въздух се заменя с нов по-студен. Това трябва да се прави три четири пъти на ден.

3.   На помещенията от северната страна трябва да се обърне особено внимание, тъй като  през зимата те изстиват по-бързо от южните. Добре е да се поддържат температури 17-18 градуса.

4. Да се поддържат възможно най-малки температурни разлики между различните помещения в жилището.

5.   Препоръчително е сутрин помещенията да  се проветряват поне  20 мин. и след отваряне на прозорците да се осигури непрекъснато отопление.

6.   Избягването на конденза може да се избегне и чрез промяна на потока на топлия въздух.

7.  При липса на отоплително тяло ситуацията става благоприятна за образуване на конденз и мухъл.

8.  По възможност отопление, да не се включва и изключва да се поддържа относително еднаква температура през цялото денонощие.